Logistics Framework in Belgium

02 PEOPLE GLOBAL LAFARGEHOLCIM AWARDS 2018 TETRA architecten Unlike other segments, the northern segment of the canal zone has a distinct identity. The small-scale residential fabric of Neder-Over-Heembeek and the industrial area, with its large warehouses, turn their back on each other, resulting in a lack of interaction between both districts. The NET Brussel project intends to lift this barrier by facilitating social networks across the boundaries of both districts. THE FOREST The forest is forms a central area within the work environment which brings people together in an informal manner. Employees can enjoy a chat while on their way to their vehicles, have lunch under the trees in the open air in summertime, or organise a staff party in the garden. It is a social area for employees which provides the company with a ‘heart’. The forest is also accessible to the public in the daytime. THE RECREATION ROOM A recreation room for sports is planned for the front of the building. This recreation room will increase the staff’s well being, encourage sports, and animate the public domain due to its prominent position as part of the façade. Some options being considered for the room are a boxing club, a fitness room, or a tatami room. We might also be able to find ways to utilise the room for a wider range of purposes, such as a meeting room for nearby companies, a location for training courses (language courses, follow-up training sessions, etc.). This community facility could be operated by NET BRUSSEL or be managed in concession by some independent party. There will be a separate entrance, so that the opening hours will not be affected by the closing hours of NET Brussel. By including a recreational facility in the façade, the project aims to kill two birds with one stone: on the one hand, it would reinforce the working climate of NET BRUSSEL as a social place, and on the other hand, we want to seize the opportunity to enrich public life in the canal area. Administration. Offices Recreation room Refectory Park Forest Bus stop and Water bus REFECTORY The refectory is a double-height open space with a view of the forest in the center of the building. It is more than just a refectory; It is a social space where employees can have a cup of coffee, demonstrations or courses can be set up for small groups, staff parties can be organised, and so on. The connection to the forest is an important asset to that effect. The double height of the room also creates a link with the circulation on the floor. The refectory serves as a reference area for both workers and administrative staff. It is the ‘living room’ of the building. recreation space forest refectory BRUSSEL RESIDENTIAL NEDER-OVER HEEMBEEK park JACHT CLUB Cruise terminal Taxiboat Taxiboat MEUDON BUDA VILVOORDE SOCIAL GRID A well-developed social network helps to create a sustainable city segment. With the incorporation of the forest, the park, the recreation room, and the refectory, we not only aim to reinforce the social network for each individual within the company, but also offer opportunities for expanding the networks of nearby residents and residents of Brussels as a whole. These areas can become part of a social grid in both users’ mental and physical realms. People’s contact with places and other people changes continuously. Some relationships are fleeting, while others last. Maintaining a social network requires the nurturing of sustainable links and a sense of connection. This takes time. Buildings and places must give social networks time to develop and must be able to keep in step with individuals and society as a whole. As such, the social dimension of things must be flexible in nature. The areas in the NET Brussel social grid offer a sufficient degree of variation and flexibility, so that a wide range of social networks can be absorbed. We hope that this place with its generous attitude towards its surroundings will ultimately conquer a place in the hearts of Brussels’ residents. LOGISTICS FRAMEWORK Adaptable structure for a garbage collection company Mouton cvba Boydens nv ARA bvba Structural engineering: Technical engineering: Landscape: SOCIAL INCLUSION Waste collectors have one of the most undervalued jobs. They are faced with dirt, odours, cold and rainy weather, a heavy physical workload, impatient drivers, negligent citizens and so on. Even though many people may look down on those who work in waste collection, the occupation is indispensable for quality of life in the city. If we want to boost the image of people working in waste collection, we will have to make citizens aware of the importance of logistics in the city. Logistics should be given a place in the citizens’ mental realm. This can be done by highlighting it as part of the urban experience instead of hiding it. The NET Brussels building houses plenty of activities. The building’s façades are not present in a physical sense but are formed by sweeping machines coming and going, mechanics tinkering on engines, loading containers being cleaned, workers picking up or returning their brushes, a company party, or a follow-up training session. 500 waste collectors divided over two shifts will start every working day at soon the Neder-Over-Heembeek site. They will put on their fluorescent work gear, take up their shovels and brushes, and head into town with their sweeping machines or loading containers to clean it up. Currently, they still set out from anonymous grey warehouses every. The project at the canal is intended to offer them a comfortable and pleasant base with which they can identify. Within the set programme – which is mainly technical and practical – the project includes areas that facilitate social interaction: the forest, the refectory, the recreation room, and the park. THE PARK A canopy is set up between the park expansion and the rooftop car park. Designed as an urban piece of furniture, it serves as a bridge between the green, soft, publicly accessible park and the hard concrete parking area of the waste collection department. The canopy is utilised from both sides: on the parking area’s side, it serves as a storage room for trolleys and brushes and as a truck wash, while on the other side, it houses facilities that complement the recreational programme, such as rows of seats and a storage room for sports and games. The parking and park facilities may overlap at times. The proximity of the park offers NET Brussel employees the opportunity to play a game of football or basketball every now and then. Alternatively, the rooftop car park can be used by visitors when the neighbourhood organises a match. Stairs under the canopy which connect the roof and park level with the outside walkway that runs along the building and the central forest. The stairs ultimately be connect to the Chaussée de Vilvorde and the canal. It is an uninterrupted semi-public connection that runs through the plot where intersections with motorised traffic do not occur. 2 1 3 5 4 6 1 3 5 2 4 6 6 BUS STOP AND WATER BUS Apart from making the city and its facilities more accessible, mobility also makes for an important backbone that connects the various districts and creates cohesion in the city. The Chaussée de Vilvorde and the canal connect the city centre with Brussels’ northern suburbs. This is an important axis for freight transport (by water and road) and for commuter traffic. A great many cyclists use this direct, fast route on a daily basis as well. Furthermore, the site is well connected to the public transport network due to the various bus stops and the stop for the waterbus that travels up and down the canal. WATERBUS BUDA BRUG WATERBUS WATERBUS CITY CENTER BRUSSELS QUAI DE HEEMBEEKKAAI BUS STOP CRUISE TERMINAL CENTER VILVOORDE

RkJQdWJsaXNoZXIy MzQ3ODc=